• Bayeuxtapeten och slaget vid Hastings 1066
OBS! Begagnat antikvariskt exemplar!
Bayeuxtapeten – det enastående bildreportaget om normandernas erövring av England 1066 presenteras sakkunnigt och spännande i Mogens Ruds bok. Här återges varje sekvens av den drygt 70 meter långa bonaden i färg, såväl de dramatiska scenerna som bildtexterna och de fantasifulla bårderna.
I en löpande kommentar klargör Rud handlingen, ofta med hjälp av citat ur engelska och franska krönikor och ur Snorre Sturlassons norska kungasagor. Här uppmärksammas också de många för tiden unikt konkreta bilderna av livet i vardag och fest, i fred som i krig bland mustaschprydda engelsmän och norrrmander med rakade nackar. Man ser bland annat matlagning och bordsskick, båtbyggeri och navigation med vikingaskepp, kläder och rustningar, vapen och hästar, ja till och med Halleys komet.
I den utomordentligt livliga och konstnärligt verkningsfulla framställningen stegras spänningen successivt och kulminerar i skildringen av det blodiga slaget vid Hastings.
Den förvånande objektivitet varmed segrare och förlorare framställs kan förklaras med att den på normandisk beställning gjorda bonaden enligt modern forskning säkerligen har utförts av engelsmän kort efter händelserna. Även härom orienterar Rud liksom om bonadens skiftande öden, som särskilt under revolutionens och Napoleons tid rymmer sin egen dramatik. Han klarlägger också de skildrade personernas och händelsernas bakgrund i Normandie och England, där framför allt norska och danska vikingar spelade en stor roll, vilket givetvis intresserat den danske författaren.
Jan Svanberg
Docent vid konstvetenskapliga institutionen,
Stockholms universitet

Fakta
Titel Bayeuxtapeten och slaget vid Hastings 1066
Författare Mogens Rud
ISBN-13 9789155039042
Förlag Tiden
Utgivningsår 1992
Bandtyp Inbunden med skyddsomslag
Sidantal 102
Språk Svenska
Vikt (g) 310
Skick Nära nyskick
Cirkapris i handeln (kr) 150

Bayeuxtapeten och slaget vid Hastings 1066

  • Produktkod: 90128
  • Lagersaldo: I lager
  • 98,00 kr

  • Exkl. moms: 92,45 kr

Linda Karlström
Mayer Eisenstein
John Zerzan
Ede Frecska
Jeane Manning
Neil Z. Miller
Slawek Wojtowicz
Ellen Brown
Daniel Estulin
Helle Gotved
Wiliam Engdahl
Stephen Sinatra
Søren Ekman
Luis Eduardo Luna
Rick Strassman
Tanya Harter Pierce
Jim Marrs