Helle Gotved

Helle Gotved

Helle Gotved föddes 1912 i Köpenhamn och kan kort och gott beskrivas som dansk gymnastiks Grand Old Lady. Hennes far var gymnastikdirektör, och hon bestämde sig tidigt för att själv bli gymnastiklärare när hon blev stor.
    År 1932 avslutade hon sin utbildning hos Statens Gymnastikinstitut i Köpenhamn och började undervisa i de gymnastikformer som var framträdande på 1930-talet (Pehr Henrik och Hjalmar Ling, Niels Bukh, Aghnete Bertram och Elly Björkstén). Men snart upptäckte hon, genom det som hände med hennes egen kropp, att dessa gymnastikformer var stela, osunda modesystem som liknade kroppsdressyr snarare än sann kroppskultur, där elevernas rörelser först och främst skulle se bra ut, istället för att primärt vara bra för kroppen.
    Formerna var genomsyrade av disciplin, kommandon och dåtidens tankegång: "Det ska göra ont innan det göra gott". När hon var runt 30 hade hon överansträngt sin kropp genom den undervisning hon hade bedrivit och hade som följd av detta dessutom tappat rösten. Hon beslutade att göra rent hus med de gamla gymnastikformerna och istället skapa sin egen.
    År 1951 kom hon i närmare kontakt med den tyske gymnastikpedagogen och organisten Hinrich Medau, vars gymnastik byggde på rytm, avspänning och naturliga rörelser, ofta till egen musik. Detta inspirerade henne mycket och hon började studera människokroppens anatomi (vetenskap som studerar människokroppens, djurens och växternas byggnad) och fysiologi (läran om hur levande organismer, deras organ och celler fungerar). Hon blev medveten om vikten av kroppsmedvetenhet, andning och avspänning för välbefinnandet. Hon studerade även belastningsskador, ändamålsenlig arbetsteknik, Hinrich Medaus rörelsepedagogik och musikens betydelse för gymnastiken.
    Till slut bestämde hon sig för att inte skapa en ny gymnastikform utan bara principer för rörelser, det hon kallar - tidlösa rörelser - baserade på det naturliga, vilket tar utgångspunkt i kroppens anatomi och fysiologi. Som hon själv sa om Gotvedgymnastiken: ”Den är inte ett modesystem. Den är en tidlös undervisning i hur det är att fungera som människa – både i arbete och vila.”
    År 1958 grundade hon Gotvedskolan i Köpenhamn som var en utbildning till gymnastikpedagog eller som det idag heter Gotvedutbildad rörelsepedagog, och där eleverna studerar många av de ämnen Helle Gotved själv hade studerat.
    Mellan 1966 och 1992, alltså under 26 år, hade hon regelbundet gymnastikövningar varje lördagmorgon i Dansk radio, vilka naturligtvis inkluderade fotgymnastik.
    Helle Gotved dog 2006, 94 år gammal.


Moderna skor – plågade fötter : insikter och träning för en friskare fot  [pocket]

Moderna skor – plågade fötter : insikter och träning för en friskare fot  [pocket]

Nu ger vi 5% rabatt vid köp av 2–4 exemplar och 10% rabatt vi köp av 5 eller fler exemplar av denna titel! ..

68,00 kr Exklusive moms:64,15 kr

Visar produkterna 1–1 av totalt 1 produkter (Totalt antal sidor: 1)